Tabitha’s Joy Roemenië-Oradea

In 1996 werd Olga van Lavieren geraakt door de nood in Roemenië. Met name in de stad Oradea. In Oradea leven veel jongeren op straat. De meesten van hen groeien op in een kindertehuis. Op straat komen zij in aanraking met alcohol, diefstal, verkrachting en prostitutie. Veel van deze jongeren belandden in de gevangenis.  De jongeren leven aan de rand van de samenleving.  Zo is het idee ontstaan van een sociaal centrum, Casa Lumina. Casa Lumina betekend Huis van Licht. Hier kunnen moeders, gezinnen, kinderen en alleenstaanden in een rustige omgeving opgevangen worden.

Casa Lumina

Woonomstandigheden
De woonomstandigheden zijn erbarmelijk. De huisjes zien er zo uit, dat deze in Nederland onbewoonbaar zouden worden verklaard. De vervallen huisjes bestaan ​​uit een kamer van ongeveer vier bij vier en worden gedeeld met meerdere personen. De hygiënische omstandigheden zijn zeer slecht.

Leren moeder te zijn
In Casa Lumina komen moeders met hun kind samen. Zij ontvangen hulp bij het opvoeden van hun eigen kind. De moeders zelf zijn meestal onder erbarmelijke omstandigheden opgegroeid en  hebben weinig liefde en aandacht gehad. Het is voor hen moeilijk om aandacht en liefde aan hun kinderen te geven. Er is veel aandacht voor de emotionele ontwikkeling van het kind, maar ook voor de moeders. De moeders leren hun kind geborgenheid te geven, hen te knuffelen, te troosten,  aandacht te geven en met hen te spelen. Verder leren de moeders hun kind in bad doen, huidverzorging en tandenpoetsen. De moeders mogen ook zelf in bad en ze kijken hier altijd weer naar uit. In Casa Lumina krijgen de moeders en kinderen een warme maaltijd. Als baby's  geen borstvoeding krijgen, dan krijgen de baby's babymelk (poeder).

Investeren in de kinderen
Ook heeft Casa Lumina een kleinschalige kleuterschool en een huiswerk programma voor scholieren. Zo worden de kinderen, ook als zij ouder zijn, verder begeleid met de opvoeding. Op deze wijze onderhouden de medewerkers van Casa Lumina contact met de kinderen en hun ouders.

Het doel van Casa Lumina is te blijven investeren in de kinderen. Voor meer informatie en foto's kunt u de website van Casa Lumina bezoeken. Het adres is: www.casalumina.com
Voor giften: T. Vermeulen-van Beest - NL07RABO0333838912

Sponsorkinderen: David, Leonardo en Denise

Tabitha's Joy - ieder kind is uniek

Ook wij zijn aangeraakt door de nood in Roemenië. In deze periode heb ik sterk ervaren dat God wilde dat ik hier iets aan zou doen doen (getuigenis Teunie). Na onze 1 e reis in 2003 probeerden wij financiën te verzamelen. Dit leverde helaas niet veel op. Daarom zijn wij in 2008 begonnen met de verkoop van kraamcadeautjes, andere cadeautjes, wenskaarten, parfum, accessoires, honing, jam en eenmaal per maand taart-, broodjes en soepverkoop in de gemeente na de dienst. Dit is een groot succes. En zo is "Tabitha's Joy" ontstaan.

We doen meer, zoals het organiseren van een rommelmarkt, maar dan hebben we wel voldoende aangeleverde spullen (leiding, schoenen, klein huisraad, etc.) nodig.  Wij kunnen ook voorzien in  kraam cadeautjes. Heeft u meer ideeën, laat het ons dan weten. God zegent het werk van onze handen.

Ons doel
Extra financiële ondersteuning voor Casa Lumina.
Schoolpakketten en schooluniform voor kleuters en scholieren
Financiële ondersteuning voor Leonardo en Denisa, eenvoudige zij deel kunnen nemen aan het programma's in Casa Lumina
Kerstmaaltijden tijdens de kinder-Kerstviering in Casa Lumina, de periodieke warme maaltijden en melk (poeder) voor de baby's en het schoolfeest medio mei.

Voor meer informatie over voor taart, broodjes en soepverkoop kunt u contact opnemen met Jolanda Marx-van Beest

Voor verkoop van cadeautjes, honing en confituren en heb je nog kleding voor baby's en volwassenen van klein huisraad dan kunt u contact opnemen met Teunie Vermeulen-van Beest